Valentineheartlionthumb

Fokus på hjärtat och kärleken när Alla Hjärtans Dag och fullmånen i Lejonet förenas

Spread the love

Det blir fokus på hjärtat och kärleken.

Alla Hjärtans Dag och fullmåne i det starka Lejonets tecken, det kan inte annat än bli starka känslor.
Vilken enormt känslofylld helg vi har att se fram emot. 

HeartwebVarför firar vi Alla Hjärtans Dag?
Firandet av Alla hjärtans dag eller Valentin-dagen tog fart i Sverige först på 1980-talet. Det infördes 1956 av Nordiska Kompaniet av kommersiella skäl men det hände inte speciellt mycket förrän under 1960-talet.

Varifrån kommer Valentin?
Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet men vem helgonet var är oklart. Det finns flera martyrer med det här namnet från 200- och 300-talet men inget speciellt är känt om dem. Kopplingen till romantik och kärlek dök upp under medeltiden och inspirerade pojkar och flickor att fundera över vem de ville skulle bli deras Valentin dvs vem de skulle hålla ihop med minst ett år framåt. I Sverige har vi haft en tradition att ha sådana ”lekar” kring pingst. Under 1800-talet dök tryckta, utsirade och smyckade Valentinkort upp vilka är populära idag.

En av berättelserna kring Valentin-ursprunget handlar om Sankt Valentin som var kristen och levde i Rom på 200-talet. Han fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsaren Claudius II:s förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var mycket förälskad i. Det är det första Valentinkortet i historien. Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från 1477 och det skickades från Margery Brew till sin trolovade John Paston där hon beskrev honom som sin ”worshipful and well beloved valentine”.

På Alla Hjärtans Dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige och det är mest mörkröda rosor som efterfrågas. Mörkröda tulpaner och nejlikor förekommer också. På plats två i Valentin-gåvor kommer middagsbjudningar. Kläder och geléhjärtan är det som önskas minst. För min egen del har jag inget emot choklad, mörk choklad.

moonwebFullmåne, vad innebär den?
Under fullmånen är det mycket känslor i omlopp. Månen står för känslor och det feminina i oss alla. Traditionellt förknippas Månen med kvinnor och vår månatliga kroppscykel samt med känslor och omvårdnad om familjen. Vid fullmåne aktiveras våra känslor hos oss alla för dem vi är känslomässigt närmast och vi vill gärna göra något för dem. Hur vi går till väga beror på vem vi är men visas också av det stjärntecken som Månen står i. Solens tecken har också inverkan för Månen kan inte skina av egen kraft, den reflekterar Solens.

Fullmånen, som infaller natten mellan Alla Hjärtans Dag och lördag, befinner sig i Lejonets tecken. Lejonet har elementet eld och motivationen eller tillståndet är fast. Lejonet har passionerade känslor och vill gärna ha ett djupt och långvarigt förhållande. Det här stjärntecknet representerar dessutom hjärtat i vår fysiska kropp. Solen befinner sig i Vattumannens tecken och fullmånen reflekterar även den energin. Medan Lejonet vill VARA så vill Vattumannen FÖRNYA.

Valentineheartlionweb22014 är ett känslornas år. Alla Hjärtans Dag som kombineras med fullmåne i Lejonet och kan inte bli annat än känslofylld, passionerad och spännande. Med fokus på hjärtat.

Jag önskar dig en fantastisk och kärleksfull helg.

Du når mig på lena.ellingsson@lenaellingsson.se
Jag finns på facebook: Lena Ellingsson
Gilla min sida på facebook: Inner Source


Spread the love